VG: Seks av ti mobbeutsatte sliter med symptomer på linje med krigstraumer

Jeg er litt usikker på litt av det som står her. I ICD-10 står det:

Oppstår som forsinket eller langvarig reaksjon på en belastende hendelse eller situasjon (av enten kort eller lang varighet) av usedvanlig truende eller katastrofal art, som sannsynligvis vil fremkalle sterkt ubehag hos de fleste (dvs naturkatastrofer eller menneskeskapte katastrofer, krigshandlinger, alvorlige ulykker, møte med andre personers voldelige død, selv å bli utsatt for tortur, terrorisme, voldtekt eller andre kriminelle handlinger).

Man må lese dette svært snevert og uten bakgrunnskunnskap hvis man vurderer det slik at mobbing ikke er en belastende situasjon av lang varighet. Psykologi som vitenskap er ikke en formalistisk tradisjon, det er tekstens intensjon som gjelder, ikke dens bokstav.
Det er en utbredt myte at PTSD er noe bare krigsveteraner får. Det hevdes ikke dette i artikkelen, men å hevde at de aktuelle mobbeofrene sliter med symptomer på linje med krigstraumer er litt kilent. Man kan like gjerne si at krigstraumer er svært alvorlig siden symptomene er på linje med ettervirkinger av mobbing. PTSD er så mangt, det er alltid alvorlig, men enkelte har det nok enda mer alvorlig enn andre.